logo

Szegedi út 89

24415 Királyhalom, Szerbia

Hé-Pén 7.00 - 15.00

E-mail: office@energomont.rs

Szolgáltatások

Energomont katalógus

Transzformátor katalógus

 

 

AZ ENERGETIKAI TRANSZFORMÁTOROK NAGYJAVÍTÁSA ÉS SZERVIZELÉSE

Az elosztótranszformátor állomások revíziója alatt műveletek összességét értjük minden, az állomáson lévő elem müködésének ellenőrzése céljából, az elektrikus nagyságok vizsgálatát és minden zavar észlelését, annak érdekében, hogy ezek preventív kiiktatásával megbízható energetikai képet kapjunk minden objektumról.

Attól függetlenül, milyen indokkal került az ET az Energomont javítóműhelyébe, a szervizelés mindig azonos, csak a műveletek száma függ a meghibásodás fajtájától:

 • Az ET műhelyben történő átvételekor elvégzik a vizsgálatot és a vizuális ellenőrzést, a megfelelő átvételi-ellenőrző listák kitöltésével
 • Az ET külső tisztítása
 • A vizsgáló állomások elvégzik a meghibásodás fokának és a keletkezett meghibásodásnak a diagnosztikáját (A Vizsgáló állomás résznél részletesen le van írva a felszerelés, amellyel a vizsgálatot végzik)

Transformátorok szervízeléseTransformátorok szervízelése

Transformátorok szervízeléseTransformátorok szervízelése

A meghibásodás diagnosztikája után meghatározzák a nagyjavítás módját, ami a következő műveleteket jelenti:

 • A transzformátor edényből eltávolítják az olajat, az erre meghatározott helyre, az ET aktív részét kiemelik az edényből és elvégzik az aktív rész és az edény belsejének vizuális állapotvizsgálatát
 • Az olajat és az edényt olyan módon kezelik, hogy azok készen álljanak a transzformátor edény ismételt megtöltésére (Kitisztítják az edény belsejét, az olajat szűrik majd tárolják, amennyiben megállapítást nyer, hogy annak minősége megfelelő)
 • Elvégzik a hiba kiiktatását az ET belső részében:
  - Egy vagy mindhárom primáris tekercs újratekercselése
  - Egy vagy mindhárom szekundáris tekercs újratekercselése
  - A feszítőelemeken vagy a jármon keletkezett bármilyen fizikai meghibásodás elhárítása
  - Bármely tekercselést megszorító elem cseréje az oszlopon, ha valahol károsodás történt
  - A szabályozó kapcsoló cseréje

Transformátorok szervízeléseTransformátorok szervízelése

Transformátorok szervízeléseTransformátorok szervízeléseTransformátorok szervízelése

A szükséges tevékenység elvégzése során történik az aktív rész fázisközi vizsgálata is, a tekercselés ellenállásának, az átviteli viszonynak és a fázis elmozdulásnak a vizsgálatával. Amennyiben megállapítást nyer, hogy az ET aktív része működik, következnek a műveletek minden ET-elemen, amely a műhelybe érkezik, vagyis következik az ún. standard nagyjavítás folyamata:

 • Az ET aktív részének szárítása a vákuumos szárítóban. Az aktív rész vákuumos szárítását a vákuum szintje és a hőmérséklet ellenőrzése mellett végzik az aktív rész vákuumos szárítási folyamata keretében. A teljes szárítási folyamatot egy kifejezetten erre a célra kidolgozott készülékben végzik és a teljes folyamatot SCADA és PLC által végzik, vagyis az operatőr szerepe kizárólag a folyamat figyelemmel kísérése és felügyelete. A vákuumos szárítást fázisok szerint végzik, előre meghatározott protokoll szerint, egy ilyen szárítási folyamat 72 órán át tart
 • Az ET aktív része vákuumos szárításának befejeztével következik az aktív rész transzformátor edénybe helyezése és az olaj betöltése szintén vákuumos technikával, hogy elkerüljék azt, hogy légbuborékok kerüljenek az edénybe, ami használat során komoly problémákat okozna (Töltés előtt új tömítést helyeznek be)
 • A töltés után következik a végső vizsgálat, ami a következő műveletekből áll:
  - A tekercs ellenállóképessége, a transzformáció viszonya és a fázisos elmozdulás mérése
  - A tekercsszigetelés ellenállóképességének mérése
  - A transzformátorolaj dielektrikus szilárdságának mérése

Transformátorok szervízeléseTransformátorok szervízelése

 • A vizsgálóállomás funkciói:
  - Az üresjárási mérés
  - A rövidzárási mérés
  - Teszt idegen feszültséggel 2Un+10k
  - Menetek közötti próba (200Hz)

 • Ha minden érték a megengedett határokon belül van, az ET-t festésre és a kézbesítésre készítik fel
 • Összeállítják a vizsgálati lapot, amely tartalmaz minden mérési eredményt

Transformátorok szervízeléseTransformátorok szervízeléseTransformátorok szervízelése

Minden megjavított transzformátor, az elvégzett munkák leírását tartalamzó kísérő dokumentáció mellett garanciát is kap az elvégzettekre vonatkozóan.

ISO tanusítványISO tanusítványISO tanusítvány

Cégünk elsődleges célja, hogy kielégítsük ügyfeleink igényeit, figyelembe véve a biztonsági és a környezetvédelmi követelményeket

Mögöttünk állnak megbízható partnereink, beszállítóink valamint alvállalkozóink. Ügyfeleink teljes mértékben számíthatnak szaktudásunkra és cégünk magas minőségi követelményeire.

Az Ön megbízható partnere! Hívjon bennünket!